Ah raakakakut! Jotenkin ne saavat jo syötäessä olon täyteen hyvää tekevää energiaa. Ne nostavat mieltä kuten tavallisetkin kakut mutta ilman sokeripiikkiä. Herkkävatsaisella hyvään oloon saattaa tulla kuitenkin käännös, sillä tavanomaiset raakakakut ovat valitettavasti melkoisia FODMAP-pommeja.
Aikeeni onkin ollut jo pidempään kehitellä herkälle vatsalle sopiva raakakakku, jota voisi huoletta nauttia! Päätin tehdä kakusta samalla pähkinättömän, jotta se sopii myös pähkinäallergikoille. Cashew-pähkinöiden sijaan kakku jähmetetään kookosöljyn ja kaakaovoin sekä kookoshiutaleiden ja psylliumin avulla.
Ja miten hyvä kakku tästä tulikin! Pohja on suklainen ja täyte raikkaan vadelmainen ja suussasulava. Vadelman makua pyöristää vieno kookoksisuus ja valkosuklaisuus ja toisaalta vahvistaa raikas vadelma-chiahillo. Maku on sopivan kirpakka mutta kuitenkin kermaisen pehmeä. Suolaisenmakea ja rouskuva pohja antaa täytteelle kivaa kontrastia.
Kakku on ihana vaikka äitienpäiväksi tai muihin kevään ja kesän juhliin. Tai sitten ihan vain arkiherkutteluun, kuten meillä… Miehenikin, joka ei aina niin näistä terveellisemmistä makeista välitä, nautiskeli tätä kakkua ihan innoissaan ja makeustasokin oli hänen mielestään kohdillaan.
Sitten pieni tietoisku: siinä missä herkkävatsaisten suolistomikrobisto helposti köyhtyy, kun prebioottiset ruoat kuten ruisleipä ja sipuli jäävät pois, on keinoja hyvien bakteerien ruokkimiseen onneksi muitakin. Viimekuisilla Lautasella-messuilla kuuntelin Reijo Laatikaisen puheenvuoron, jossa hän kertoi, että prebioottien lisäksi hyvät suolistobakteerit pitävät muun muassa polyfenoleista. Näitä polyfenoleita löytyy esimerkiksi marjoista kuten vadelmista, joissa myös on runsaasti hyvää tekevää kuitua sekä C-vitamiinia ja folaattia. Yksi syy lisää nauttia vadelmia siis!
Vaikka tuoreiden kotimaisten marjojen satokausi on valitettavan lyhyt, löytyy onneksi pakkasestakin kotimaisia marjoja, joita voi huoletta syödä kuumentamatta. Tähän kakkuun käytin Pakkasmarjan puutarhavadelmia, joita yhteen kakkuun mahtuu reilut kaksi rasiaa.
Kesää ja ääntä kohti vain!
P.S. Tällä kakulla sain kunnian osallistua Pakkasmarjan Suomen Upein Vadelmakakku -kilpailuun, joten kakku löytyy myös Pakkasmarjan sivuilta. 🙂
Vadelmaraakakakku (noin 15 hengelle)
Pohja
- 1,5 dl luomukaurahiutaleita
- 0,75 dl auringonkukansiemeniä
- 0,5 dl luomurusinoita *
- 1,5 rkl raakakaakaojauhetta
- 3 rkl sulaa neitsytkookosöljyä
- ripaus suolaa
Täyte
- 3 dl kookoshiutaleita **
- 300 g kotimaisia vadelmia ***
- 1 dl sulaa neitsytkookosöljyä
- 70 g raakakaakaovoita
- 4 rkl vaahterasiirappia
- 1 rkl lesitiinijauhetta tai tocoa ****
- 1 tl aitovaniljajauhetta
- 2 rkl psylliumin siemenkuoria (esim. Urtekram)
Vadelma-chiahillo
- 100 g kotimaisia vadelmia
- 1 tuore taateli *
- 1 rkl vettä
- 1 rkl chian siemeniä
Pinnalle
- kotimaisia vadelmia
- mintun tai sitruunamelissan lehtiä
- raakasuklaalastuja
* rusinoissa low FODMAP -raja on 1 rkl ja taateleissa 1/3 taateli (fruktaanit)
** kookoshiutaleissa low FODMAP -raja on 1 dl (sorbitoli)
*** vadelmissa low FODMAP -raja on 60 g (fruktaanit)
**** soijalesitiini ja toco lisäävät kermaisuutta ja auttavat vettä ja rasvaa sekoittumaan paremmin keskenään. Kakun voi kuitenkin hyvin valmistaa ilmankin näitä.
FODMAP-ruokavaliota noudattavalle kakku on low fruktaanien osalta 1/7 kerta-annoksella (1–2 kakkupalaa) ja sorbitolin osalta 1/3 kerta-annoksella (4 kakkupalaa). Kakku on sen verran täyttä tavaraa, että muutama pala kerralla riittääkin hyvin. Halutessaan voi kuitenkin vähentää vadelmien, rusinoiden ja taatelin määrää ja käyttää tarvittaessa makeuttamiseen vaahterasiirappia.
Valmistus
Esivalmistelut
- Valmista vadelma-chiahillo edeltävänä päivänä, jotta se ehtii tekeytyä. Katso chiahillon ohje alla.
- Ota täytteeseen tulevat vadelmat hyvissä ajoin sulamaan, jotta ne eivät vetistä täytettä. Käytä valmistuksessa huoneenlämpöisiä vadelmia.
Vadelma-chiahillo
- Jos käytät pakastevadelmia, ota ne sulamaan hyvissä ajoin tai sulata varovasti mikrossa. Vadelmat saavat olla hieman kohmeisia.
- Lisää vadelmat ja vesi tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi.
- Poista taatelista kivi ja lisää taateli (tai muu makeutus) blenderiin. Aja tasaiseksi.
- Kaada sose kannelliseen rasiaan ja sekoita joukkoon chiansiemenet. Nosta jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi tai mieluiten yön yli.
Kakku
- Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa nekin leivinpaperisuikaleilla.
- Paahda halutessasi siemenet kevyesti kuivalla pannulla. Paahtaminen parantaa siementen makua mutta ei ole pakollista. Anna siementen jäähtyä.
- Sulata pohjaan ja täytteeseen tuleva kookosöljy sekä täytteen kaakaovoi esim. mikrossa omissa kipoissaan. Jätä jäähtymään.
- Lisää kaikki pohjan ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi. Painele massa vuoan pohjalle ja siirrä jääkaappiin odottamaan.
- Laita blenderiin kookoshiutaleet sekä huoneenlämpöiset vadelmat ja aja tasaiseksi massaksi. Huom! Huoneenlämpöisten ainesten käyttäminen on tärkeää, sillä kaakaovoi ja kookosöljy menevät helposti kokkareiksi, jos ne lisätään kylmään massaan.
- Sekoita joukkoon vaahterasiirappi, soijalesitiini/toco ja vaniljajauhe. Lisää lopuksi koneen käydessä joukkoon psyllium sekä huoneenlämpöiset kaakaovoi ja kookosöljy.
- Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita pinta.
- Pursota tai lusikoi hilloa kakun päälle. Saat kauniita kuvioita, kun pursotat hillopisaroita ja vedät niitä cocktail-tikulla eri suuntiin.
- Peitä vuoka esim. foliolla ja siirrä pakkaseen vähintään viideksi tunniksi tai mielellään yön yli.
- Ota kakku sulamaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Kakku sulaa jääkaapissa useamman tunnin ja huoneenlämmössä 1–2 tuntia. Kakku on parhaimmillaan hieman viileänä.
- Koristele vadelmilla ja tuoreilla mintun tai sitruunamelissan lehdillä sekä halutessasi raakasuklaarouheella.
Säilytys: Ylijäänyt kakku säilyy hyvänä jääkaapissa 1-2 päivää.