Raakasuklaat kahdella tapaa + lempisuklaani top 5

*Postaus sisältää affiliate-linkkejä, merkitty ^-merkillä*

Pääsiäinen taitaa olla se suurin suklaasesonki joulun ohella. 🐰 Meinasin jo jouluksi tehdä setin raakasuklaita mutta kiireissä ne jäivät, joten nyt sitten!

Se on jännä, miten maku muuttuu, kun ruokavaliota muuttaa. Kroppa alkaa suosia niitä makuja, mihin sen totuttaa. Joitakin vuosia sitten, kun jätin laktoosin, oli kenties suurin huolenaiheeni, miten selviän ilman Fazerin sinistä. 😁 Tumma ja etenkin raakasuklaa tuntui alkuun kitkerältä eikä ollenkaan auttanut siihen maitosuklaahampaan kolotukseen.

Nyt taas, jos joskus nappaan mieheltä palan maitosuklaata, täytyy todeta, että ihan hyvää mutta ei vedä vertoja raakasuklaalle.

Mulla onkin pieni riippuvuus nimenomaan raakasuklaaseen tai muuhun hyvin kaakaopitoiseen. Yleensä mitä tummempi, sen parempi! Siinä missä useimmat juo kahvia pysyäkseen iskussa, käytän itse raakasuklaata pitämään energiat kohdillaan. Kofeiinille oon tosi yliherkkä, joten pari palaa raakasuklaata riittää. Kaakaossakin on kofeiinia mutta sen pääasiallinen piristävä aine on teobromiini.

Raakasuklaa tuo hyvää mieltä siksikin, että kaakao vapauttaa serotoniinia. Muitakin terveyshyötyjä sillä on – niistä löytyy lisää esimerkiksi tässä Reijo Laatikaisen kirjoituksessa.

Top 5: Parhaat raakasuklaat ja tummat suklaat

Koska oon testaillut kymmenittäin eri tummia ja raakasuklaita, päätin listata tähän suosikkini top 5. Eroja nimittäin on! Jos et ole vielä näitä merkkejä testannut, niin suosittelen lämpimästi. Sopivat erityisesti tumman ystäville mutta saattavat kääntää myös raakasuklaan epäilijöiden päät.

💫 Puhdistamon raakasuklaat

Puhdistamolta löytyvät ihan parhaat kaupan raakasuklaat ja ovat vielä kotimaisia. Makuja on kuusi, joista omia suosikkeja ovat ehdottomasti villivadelmaˆ, mustikkaˆ ja vaniljaˆ. Myös appelsiiniˆ ja maustamatonˆ ovat ihania. Mintun makuisessa patukassa on jostain syystä outo rakenne ja makukaan ei ole kaksinen. Mutta noita muita suosittelen testaamaan!

Kalliitahan raakasuklaat ovat. Yksi patukka on kaupassa 2,90–3,20 euroa. Kaupan hinnoilla 24 patukkaa (mikä mulla menee noin kahdessa kuussa) olis 70–77 euroa. Kaltaiseni heavy userin kannattaakin ostaa tuollainen isompi setti.

🌟 Lidl J.D. Gross Ecuador (70 %)

Lidlissä sen sijaan on halvempaa (ja joistain myymälöistä löytyy Puhdistamoakin, tosin hintaa en muista). Yllättäen hyvän hinnan lisäksi Lidlin J.D. Grossin ja Fin Carrén tummat suklaat ovat myös ihan niitä parhaimpia maultaan. Suosittelen etenkin tuota 70 prosenttista, joka on ihanan tumma muttei kitkerä. Siinä myös sokerin määrä on maltillinen (kaikissa maustetuissa ei).

🌟 Leonidas Dark 70 %

Mies toi tätä Leonidasta mulle kerran työmatkaltaan. Törkeän hyvä tumma suklaa ❤ Ei ole se edullisin tai joka kaupasta löytyvä vaihtoehto. Mutta jos satut vaikka tax freehen (joskus poikkeusolojen jälkeen), niin kannattaa testata!

🌟 The Belgian Cocoa Nibs

Kaikista maailman paikoista törmäsin tähän Belgianin tummaan suklaaseen sattumalta Tohmajärven Tavaratorilla. Löytyy kai ainakin jostain S-ryhmän kaupoista myös. Hinta oli huokea ja maku valehtelematta niitä parhaimpia. Ja kaiken päälle sokeria tässä suklaassa oli vain 21 %.

💫 Goodion raakasuklaat

Goodion raakasuklaat ovat Puhdistamon raakasuklaiden ohella parhaimman makuisia raakasuklaita. Sorbitolille herkille miinuspuolena näissä on, että kaikki on makeutettu kookossokerilla. Muutoin esimerkiksi Chaiˆ ja Lakritsi-Tyrniˆ ovat to die for…

Muita hyviä ovat esim. Fazerin Pure Dark ja konvehtien ystäville Dammenbergin maidottomat konvehdit sekä Chjokon ja Petri’s Chocolate Roomin irtomyyntinä saatavat laktoosittomat ja vegaaniset konvehdit.

Ja nyt niihin o m a t e k o i s i i n r a a k a s u k l a i s i i n.. Parasta ja edullisinta on tietysti pistää kädet sulaan suklaaseen ja muotoilla omat suklaapalat ja konvehdit juuri niistä mauista, joista eniten pitää.

Raakasuklaiden ohjeet otin (pienin muunnoksin) Karita Tykän kuuden vuoden takaisesta Raakaa ja makeaa -kirjasta, joka innoitti aikanaan terveellisempien herkkujen äärelle.

Tällä kertaa onnistuin raakasuklaan temperoinnissa, mikä tarkoitti, että suklaiden rakenteesta tuli kiinteä ja napsahtava. Temperoituna suklaa säilyy huoneenlämmössäkin (joskin jääkaappisäilytys varmin) eikä pehmene käsissä. Raakasuklaan voi toki tehdä temperoimattakin mutta silloin rakenne ei ole yhtä hyvä.

Sitruuna ja minttu sopivat ihanasti suklaisiin ja maku oli autenttinen – ei mitenkään esanssinen. Minttusuklaakin maistuu yllättävän paljon joltain kaupan minttusuklaalta. Nämä kelpasivat varsin hyvin koko perheelle. Testasin yhtä valkosuklaatakin mutta se jäi pliisun makuiseksi, joten jätän sen ohjeen jakamatta.

P.S. Vertailin keskenään näitä omia konvehtejani ja Puhdistamon tummaa. Kyllä ne melkein samalle viivalle pääsevät. Ehkä Puhdistamo vie lievästi voiton jättämällä suuhun kaakaoisen jälkimaun. Omat konvehdit maistuivat hieman makeammilta. Itse lisään ehkä ensi kerralla vähän kaakaojauheen määrää ja kokeilen toisiko soijalesitiini sen puuttuvan säväyksen.

Raakasuklaan massa (30 konvehtiin)

 • 100 g raakakaakaovoita (esim. Foodin
 • 1,25 dl raakakaakaojauhetta (esim. Puhdistamo
 • 2–3 rkl vaahterasiirappia
 • (1 tl vaniljauutetta, esim. Törsleffs)
 • ripaus suolaa

Valmistus

 1. Jos kaakaovoi ei ole valmiiksi raasteena, raasta tai rouhi se, jotta se sulaa helpommin.
 2. Sulata kaakaovoi vesihauteessa (mieluiten metalli- tai lasikulhossa). Jos haluat temperoida suklaan, katso alla ohje suklaan temperointiin.
 3. Lisää loput raaka-aineet joukkoon ja sekoita hyvin.
 4. Mausta mielen mukaan tai tee täytesuklaata (ks. alla)
 5. Kaada suklaa muotteihin tai leivinpaperilla vuoratun (pakasteen kestävän) astian pohjalle noin sentin paksuiseksi levyksi.
 6. Jähmetä jääkaappissa tai pakastimessa. Nauti!

Vinkki! Liikkeellä on myös raakasuklaaohjeita, joihin tulee kookosöljyä. Autenttisempaa saa kuitenkin pelkällä kaakaovoilla (tai kaakaomassan kera).

Raakasuklaan temperointi

Temperointi tarkoittaa suklaamassan käyttämissä kolmessa eri lämpötilassa, mikä vaikuttaa sen kiderakenteeseen. Suklaasta tulee kiiltävää ja napsahtavaa eikä se sula käsiin. Käytä lämpötilan mittaamiseen esimerkiksi ns. lihamittaria. Pidä huoli, ettei suklaamassaan joudu missään vaiheessa vettä, jotta se ei mene rakeiseksi.

 1. Kun kaakaovoi on sulanut, se on noin 42-asteista. Laita liesi pois päältä. Mittaa ja varmista lämpötila.
 2. Laita kulho esimerkiksi tiskialtaaseen, jonka pohjalla on hieman kylmää vettä (varo, ettei vettä joudu kulhoon). Levittele suklaamassaa kulhon reunoja pitkin, jotta se jäähtyy. Suklaa pitää saada jäähtymään 27-asteiseksi. Tässä menee kymmenisen minuuttia.
 3. Laita kulho takaisin kattilan päälle, jossa on vielä lämmintä vettä (levyä ei tarvitse laittaa enää päälle). Pyörittele suklaata, kunnes se on 30–31 asteista. Ota pois kattilalta. Temperoitu suklaa on nyt valmis kaadettavaksi muotteihin.

Minttukrokanttiraakasuklaat (15 kpl)

* Mulla oli kaapissa vanhenemassa, joten hyödynsin. Voit jättää pois tai käyttää esim. sokeroimattomia riisimuroja tai kookoshiutaleita

Valmistus

 1. Tipauta raakasuklaamassan joukkoon tippa piparminttu-uutetta, sekoita ja maista. Lisää myös puffatut kvinoat.
 2. Kaada suklaa muotteihin tai leivinpaperilla vuoratun (pakasteen kestävän) astian pohjalle noin sentin paksuiseksi levyksi.
 3. Laita jähmettymään jääkaappiin tai pakastimeen. Nauti!

Sitruuna-raakasuklaakonvehdit (15 kpl)

Täyte

 • 0,75 dl liotettuja cashewpähkinöitä (liota vähintään tunti) *
 • 1 rkl vaahterasiirappia
 • 1,5 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
 • 0,75 tl raastettua luomusitruunan kuorta
 • 1 rkl sulaa kookosöljyä

* liotettuna 10 cashewpähkinän annos low

Valmistus

 1. Kaada raakasuklaata jääpala- tai suklaamuottien pohjalle ja reunoille. Keinuta muottia niin, että suklaata on kaikilla sivuilla ja kaada sitten ylimääräiset takaisin kulhoon.
 2. Laita pakkaseen jähmettymään täytteen teon ajaksi.
 3. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Valuta ja huuhtele cashew-pähkinät. Lisää kaikki täytteen aineet blenderiin ja aja tasaiseksi massaksi.
 4. Ota suklaamuotti pakkasesta ja lusikoi täytettä kunkin muotin keskelle.
 5. Kaada sitten loppu suklaa muotteihin täytteen päälle.
 6. Laita jähmettymään jääkaappiin (väh. muutama tunti) tai pakastimeen (noin puoli tuntia). Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: