Kaiketon (paitsi mauton) kesäkakku, eli gluteeniton, vegaaninen, low FODMAP, vähäsokerinen suklaatäytekakku ❤️

Kesä se on jo vierähtänyt loppusuoralle ja blogissakin on ollut hiljaista. Kokattu meillä toki on ja jotain kai leivottukin mutta aika paljon on syöty myös reissun päällä, kyläillessä tai ulkona. Ihanaa ottaa välillä lomaa myös keittiöstä ja muista kotipuuhista ja keskittyä perheen kera touhuamiseen.

Heinäkuussa vietettiin lähes 100 vuoden ikään ehtineen isoäitini muistelujuhlaa, joka kokosi lähisuvun yhteisen pöydän ääreen Kaisaniemen Cafe Violaan. Juhlat toivat Helsinkiin myös sukulaisiamme Saksasta, mukaan lukien ihanan 8-vuotiaan serkkuni tytön, jolla on maksansiirron vuoksi useampia vakavia allergioita ja tarkka ruokavalio.

Hänen perheensä piipahti meillä kahvilla ja halusin tehdä kakun, joka olisi kaikille sopiva mutta yhtä maukas kuin mikä tahansa kesäkakku. Sen lisäksi siis, että kakku on low FODMAP (laktoositon, vehnätön) ja vähäsokerinen, on se myös mm. munaton ja maidoton eli vegaaninen.

Gluteeniton, vegaaninen, low FODMAP suklaatäytekakku - Vegan, Low FODMAP Chocolate Layered Cake / Clean Eats by Sini

Erikoisruokavaliot ovat lähellä sydäntäni ja intohimoni on kehitellä ja löytää ruokia, joita voi syödä huoletta ja jotka ovat yhtä herkullisia kuin mikä vain muukin ruoka. Tiedän, miten tylsää on jos joutuu esim. ulkona syödessä tyytymään B-luokan vaihtoehtoon ja kokemaan annoskateutta. Itse voin kyllä olla tyytyväinen, että ”väärin” syöminen aiheuttaa pahimmillaankin lähinnä muutaman päivän epämukavuutta muttei sentään mitään vakavampaa.

Low FODMAP vegaanisia herkkuja olen tehnyt ennenkin (esim. nämä suklaiset kuppikakut ja tämän suklaa-appelsiinijuustokakun) mutta munan ja sokerin korvikkeena olen käyttänyt monesti banaania, joka nyt oli allergian vuoksi poissuljettu. Siispä inspiraatiota etsiessäni käännyin My Berry Forestin puoleen, jonka Insta-feedistä muistan korvamerkinneeni hyvännäköisiä vegaanisia kakkuja. Tiinan kirjoitusten mukaan vegaaninen kakku onnistuu helpoiten käyttämällä suklaata ja pähkinävoita, jotka toimivat voin ja kananmunien korvikkeena. Not bad!

Gluteeniton, vegaaninen, low FODMAP suklaatäytekakku - Vegan, Low FODMAP Chocolate Layered Cake / Clean Eats by Sini

Tiinan ohjeeseen verrattuna tein kakusta gluteenittoman ja vähäsokerisemman. Ensimmäinen yritys ei mennyt nappiin mutta paistoaikaa ja mittasuhteita säätämällä löysin ohjeen, jonka nyt tässä jaan. Kakku on mehevä, pehmeä, kuohkea ja suklainen. Ei todellakaan arvaisi, että kyseessä on erikoiskakku!

P.S. Kuvissa esiintyy kaksi kakkua, joista ensimmäisessä epäonnisempi lässähtänyt pohja ja tässä alla olevassa ohjeen mukainen kuohkea ja hyvin kohonnut pohja. 🙂

P.P.S. Cafe Violaa voin suositella etenkin kesäisten tapahtumien järjestämiseen. Kaikki erikoisruokavaliot ja toiveet huomioitiin hyvin, ruoka oli maukasta, puurakennus sympaattinen ja rakennusta ympäröivä Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha oli nappiratkaisu etenkin lapsille, jotka pääsivät ruokailujen välissä ulos juoksentelemaan.

Gluteeniton, vegaaninen, low FODMAP suklaatäytekakku - Vegan, Low FODMAP Chocolate Layered Cake / Clean Eats by Sini

Kesäinen suklaatäytekakku (low FODMAP, vegaaninen)

Kakkupohja

 • 100 g vegaanista suklaata (esim. Pirkka, lista muista vegaanisista täällä) *
 • 2,5 rkl maapähkinävoita
 • 2,5 dl mantelimaitoa (tai muuta sopivaa kasvimaitojuomaa)
 • 1 rkl omenaviinietikkaa
 • 1,75 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta pullajauhoseosta
 • 1 dl mantelijauhetta
 • 0,75 dl intiaanisokeria
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl ruokasoodaa
 • ripaus suolaa, etenkin jos käytät suolatonta maapähkinävoita

Täyte ja koristelu

 • 2,5 dl kauravispiä (Kaslink Aito) TAI 1 prk kookoskermaa (Pirkka) **
 • 2–3 dl tuoreita marjoja kuten mansikoita, mustikoita ja vadelmia

* suurin osa vegaanisistakin suklaista sisältää merkinnän mahdollisista maidon jäämistä samalla tuotantolinjalla käsittelyn vuoksi. Pikaisella kenttätutkimuksella löysin kaksi suklaata, jotka eivät sisällä edes mahdollisia jäämiä maidosta: Goodion raakasuklaat sekä Lovechockin suklaa (eivät ole välttämättä low FODMAP). Jos jäämät eivät haittaa, vegaanisia suklaita löytyy vaikka kuinka.

** kauratuotteiden FODMAP-pitoisuus vaihtelee. Jos kaura ei sovi sinulle, voit käyttää kookoskermaa, mikäli se sopii paremmin. Kookoskerman (esim. Pirkka) saa vaahdotettua, kun se on jääkaappikylmää. 

Valmistus

Kakkupohja

 1. Säädä uuni 200 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoka (20 cm) leivinpaperilla.
 2. Rouhi suklaa teräs- tai lasikulhoon ja sulata se vesihauteessa. Sekoita joukkoon maapähkinävoi.
 3. Sekoita toisessa kipossa mantelimaito ja omenaviinietikka.
 4. Sekoita kuivat aineet keskenään (jauhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja suola).
 5. Kaada kuivien aineiden joukkoon sulatettu suklaa-pähkinävoiseos sekä maitoseos. Sekoita kunnolla ja kaada kakkuvuokaan.
 6. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Kakku on valmis, kun tikkuun ei jää taikinaa.
 7. Anna kakun jäähtyä vuoassaan.

Täyttäminen ja kokoaminen

 1. Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen tai kolmeen osaan.
 2. Vaahdota kauravispi (tai kookoskerma) kuohkeaksi vaahdoksi.
 3. Levitä alimman kakkupohjan päälle noin 1/3 vaahdosta sekä yksi kerros marjoja. Jos käytät isompia marjoja, kuten mansikoita, viipaloi ne.
 4. (Aseta päälle toinen kerros ja levitä täytteet kuten yllä.)
 5. Lisää päällimmäinen kakkukerros ja levitä päälle loput vaahdosta. Koristele marjoilla ja halutessasi rouhitulla suklaalla.
Advertisement

5 thoughts on “Kaiketon (paitsi mauton) kesäkakku, eli gluteeniton, vegaaninen, low FODMAP, vähäsokerinen suklaatäytekakku ❤️

Add yours

 1. Myös kookostuotteet on high fodmap määrästä riippuen. Toki riippuu niin paljon ihmisestä, että kestääkö paremmin sitä vai kauraa 🙂
  Ja tietenkin annosmäärä vaikuttaa paljon, äkkiäkös vähän kelle vaan tulee maha kipeäksi jos koko kakun syö 🙈
  Mutta halusin lähinnä nostaa tän ilmoille siksi, että jos joku on tietämättömänpänä hyvää hyvyyttään tekemässä tätä jollekin low fodmapiä noudattavalle, niin on hyvä huomata tämä fakta ensin 🙂

  Liked by 1 henkilö

  1. Näin se on! Kookosmaito on Monashin mukaan low noin 0,6-1,7 dl määränä, riippuen tuotteesta, joten äärettömästi ei sitäkään kannata syödä. Tähän kakkuun ei mennyt koko purkkia vaahdotettua kermaa ja jos on herkkä niin vähemmänkin riittää. Kakku on melko ”kostea”, joten maistuis varmaan pelkillä marjoillakin, ilman kermaa. 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: