Hamppuproteiiniraakapatukat (low FODMAP, vegaaninen)

Tässäpä proteiinipatukka, joka oikeasti tekee hyvää. Taltuttaa energiantarpeen, sisältää hyvin protskua, kuituja ja hyviä rasvoja mutta vain vähän turhia kaloreita.

Kaupan hyllyt pursuavat jos jonkinmoista patukkaa, joilla selvästi on kysyntää. Itsekin kuulun tähän helppoa välipalaa halajavaan kohderyhmään ja tarjontaan tekisikin mieli tarttua esimerkiksi silloin, kun äkkinälkä iskee kaupungilla tai kaipaa reissun päälle jotain laukussa säilyvää vararavintoa. En ole kuitenkaan vielä löytänyt patukkaa, joka olisi low FODMAP. Toisekseen ovathan nuo ainesosaluettelot muutenkin aika ikävää luettavaa: makeutusaineita, siirappeja ja täyte- ja säilöntäaineita täynnä. Jos sinä olet onnistunut löytämään hyvän valmispatukan, niin ilmianna se ihmeessä! 😀

Mutta kun itse tekee, tulee sitä mitä tilaa, eli tässä tapauksessa hyvänmakuisia tarpeeseen vastaavia patukoita, joihin proteiinia tuovat hamppuproteiinijauhe, kaura-, kvinoa- ja hirssihiutaleet sekä pähkinä- ja siemenvoi. Häviävät kaupan tuotteille vain siinä, että eivät valitettavasti samaan tapaan säily laukun pohjalla.

Hamppuproteiiniraakapatukat - Raw Hemp Protein Bars / Puhtaasti hyvää

Oletteko muuten huomanneet, miten tuntuu olevan vallalla käsitys, että proteiini=terveellinen? On patukoiden lisäksi kaikenmaailman proteiinivanukasta, -jäätelöä, ym. ikään kuin se proteiini tekisi tuotteesta jotenkin terveellisen. Tai voihan toki olla, että harva menee tähän harhaan, vaan valitsee proteiinilla kyllästetyn tuotteen, koska se on täyttävämpi tai muuten mieleisempi.

Itse käytän proteiinilisää enimmäkseen juuri siksi, että se saa olon helpommin kylläiseksi, joten ei tarvitse heti hetken päästä kokea nälkäkiukkua tai miettiä, mitähän sitä seuraavaksi söisi. Toki proteiinia myös tosissaan tarvitaan kehon rakennusaineeksi, mutta tarvittava määrä tulee käsittääkseni jo tasapainoisella syömisellä melko hyvin täyteen. Liika on liikaa.

Tässä kuitenkin perusohje sopivan täyttäville ja proteiinipitoisille välipalapatukoille. Hiutaleet, proteiinijauheen ja rasvat voit valita mielesi mukaan ja säätää makeutta ja mausteita kuten haluat. Itse tykkään käyttää useampaa lajia ”viljaa” mutta toimii hyvin myös esim. pelkillä kaurahiutaleilla.

Hamppuproteiiniraakapatukat - Raw Hemp Protein Bars / Puhtaasti hyvää

Hamppuproteiinipatukat (10 pienehköä patukkaa)

 • 1,5 dl luomu täysjyväkaurahiutaleita
 • 0,5 dl hirssihiutaleita
 • 0,5 dl kvinoahiutaleita
 • 0,75 dl maapähkinävoita
 • 0,25 dl hampunsiementahnaa
 • 0,5 dl hamppuproteiinijauhetta
 • 2 rkl MCT-öljyä (tai neitsytkookosöljyä)
 • 0,5 dl kookoshiutaleita
 • 0,5 dl luomurusinoita
 • 1-2 rkl vaahterasiirappia
 • 0,5 tl kardemummaa
 • 1 rkl karkeaa psylliumia (ei pakollinen)
 • (ripaus suolaa, jos käytät suolatonta maapähkinävoita)

Lisäksi halutessasi

 • noin 25 g raakasuklaata
 • 1-2 korkillista piparminttu-öljyä (Dr. Oetker)

Valmistus

 1. Lisää kaikki aineet paitsi raakasuklaa tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Jos kone ei jaksa pyörittää seosta, voit sekoittaa lopuksi käsin. Maistele ja säädä makua tarvittaessa.
 2. Rouhi raakasuklaa ja pyöräyttele massan joukkoon.
 3. Pyörittele ja painele massasta patukoita (tai vaikka palloja), aseta ne tarjottimelle tai rasiaan ja nosta jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Säilytä jääkaapissa ja nauti noin viikon sisään. Voi myös pakastaa.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: