Intialainen tempecurry (V, G, LF)

Mieleni on tehnyt valmistaa currya viimeistään siitä lähtien, kun katselin viimeisimmän Master Chef Australia -kauden kokkailuja ja etenkin Sashin kehuja keränneitä keitoksia. Aasialainen ruoka on muutenkin kuulunut aina suosikkeihini – se mausteiden runsaus ja huumaavat tuoksut. Onneksi oikeilla ohjeilla ja aineksilla näihin makumaailmoihin pääsee yllättävän helposti kotikeittiössäkin!

Toinen testauslistalla ollut asia on tempe, joka on siis alkujaan indonesialainen, soijapavuista fermentoimalla valmistettu kasviproteiinin lähde ja sopii mainiosti FODMAP-ruokavalioon. Kun tajusin, että tempeä saa ihan perusmarketeista (ainakin isoimmista), hankin sitä viimein ja päätin sen sitten yhdistää curryyn. Nopealla googlailulla löysin mainiosta Viimeistä murua myöten -blogista useammankin hyvänkuuloisen tarkoitukseen sopivan reseptin, joista testiin päätyi ensimmäiseksi tämä intialainen curry.

Intialainen tempecurry - Indian Tempe Curry (Glutenfree, Low FODMAP, Vegan)

Omassa herkkävatsaisen versiossani korvasin siis kelta- ja valkosipulin kevätsipulilla ja tofun sijasta käytin tällä kertaa tempeä. Sipuleista viis makumaailma on varsin autenttinen, eikä kukaan maistajista huomannut mitään puuttuvan. Koska minä ja lapset emme myöskään ole kovin tulisen ruoan ystäviä, jätin alkuperäisessä ohjeessa mainitun chilijauheen pois. Curryssa on silti potkua – omaan makuun vähintään riittävästi, muttei kuitenkaan överisti! Jos tykkäät vielä miedommasta, voi cayennepippuria sisältävän mausteseoksen määrää vähentää ja lisätä hieman esim. korianteria ja jeeraa. Tulisen ystävät luonnollisesti lisäävät mukaan myös sen chilijauheen.

Ja mites se tempe sitten? Todella positiivinen yllätys! Tofuun verrattuna koostumus on kiinteämpi ja maku pähkinäisempi. Tofuun verrattuna tempe ei myöskään vaadi huuhteluita tai kuivatuksia vaan on valmis paistettavaksi sellaisenaan. Taidetaan tuota tempeä pitää myös hieman tofua terveellisempänäkin. Ehdottomasti jatkoon!

Onko sinulla luottoreseptejä tempestä tai Aasian makumaailmasta? Jos on, niin kuulen mielellään!

Intialainen tempecurry - Indian Tempe Curry (Glutenfree, Low FODMAP, Vegan)

Intialainen tempecurry (4–5 annosta)

Masalatahnaan

 • 100 g kevätsipulia (vihreät varret)
 • 80 g tuoretta inkivääriä (noin 2 rkl raastettuna)
 • 1,5 rkl garam masala -mausteseosta
 • 0,5 rkl juustokuminaa eli jeeraa
 • 0,5 rkl kurkumaa
 • 1 tl jauhettua neilikkaa
 • 1 tl kardemummaa
 • 1 rkl mantelijauhetta (ei välttämätön)
 • 0,5 sitruunan mehu

Kastikkeeseen

 • 2 rkl neitsytkookosöljyä (tai valkosipulimausteista öljyä)
 • 400 ml kookosmaitoa
 • 2 isoa tomaattia
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 1 rkl (intiaani)sokeria

Lisäksi

 • 250 g tempeä  (eli 2 Jalotempe-pakettia)
 • keitettyä perunaa ja porkkanaa (tai esim. riisiä)
 • tuoretta korianteria

Valmistus

 1. Huuhtele ja silppua kevätsipulin varret. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää kaikki masalatahnan ainekset tekosekoittimeen ja aja tasaiseksi.
 2. Leikkaa tempe kuutioiksi. Paista tempepaloja öljyssä pannulla muutamia minuutteja kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Siirrä sivuun odottamaan.
 3. Lisää pannulle hieman öljyä ja masalatahna. Anna tahnan kuullottua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää sitten kookosmaito. Pilko tomaatit ja lisää joukkoon. Lisää tomaattipyre ja (intiaani)sokeri. Jätä muhimaan miedolla lämmöllä 15–20 minuutiksi.
 4. Kuori ja keitä sillä välin lisukkeeksi perunat ja porkkanat (tai riisi).
 5. Lisää lopuksi tempepalat kastikkeen joukkoon. Ripottele halutessasi päälle tuoretta korianteria ja nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: