Marjainen vaahterasiirappipavlova (terveellisempi)

Pavlova on yksi lempiherkuistani: ulkoa rapea mutta sisältä tahmea marenki yhdistettynä pehmeään vaahtoon sekä tuoreisiin marjoihin tai hedelmiin. Makean, kirpeän ja kermaisen suussasulava liitto, mikä olisi parempaa? Pavlovaan saa myös ihanasti hyödynnettyä kokoelman sesongin herkkuja, näin kesällä tietenkin marjoja.

Marenki itsessään onkin yksi niistä herkuista, joita olen jo pitkään halunnut kokeilla terveellisempänä versiona ja nyt ryhdyin testailuissani tuumasta toimeen!

Marjainen vaahterasiirappipavlova - Maple Syrup Pavlova with Berries / Sweets by Sini

Lähdin siitä ajatuksesta, että korvaan valkoisen sokerin vaahterasiirapilla ja vähennän makeutuksen määrää reilusti. Marenkiinhan tulee yleensä suuri määrä sokeria (väh. 0,5 dl / valkuainen). Maun puolesta noin suurta määrää ei tarvittaisi, sillä käyttämäni puoli ruokalusikallinen vaahterasiirappia valkuaista kohden riitti mainiosti sopivan makean marenkimassan tekemiseen.

Kenties sokeria tarvitaan oikeanlaisen rakenteen saavuttamiseen? Muutamalla testikerralla en nimittäin onnistunut saamaan kakkuun kuivaa ja rapsakkaa pintaa. Marenki oli kyllä kuiva ja rapea heti uunista tullessaan mutta hyvin pian pehmeni huoneenlämmössä. Koostumukseltaan se oli siis kokonaisuudessaan vaahtokarkkimaista ja pehmeän sitkeää. Ihan hyvää kyllä! Mutta ei ihan sitä, mitä lähdin hakemaan.

No, koska maku oli kuitenkin hyvä eikä aikaakaan uusille yrittämille ollut, pääsi tämä vaahterasiirapista hieman rusketusta ja aromia ottanut marenkipohja viikonlopun kahvipöytään pavlovan pohjaksi. Täytteeksi laitoin limellä maustettua kookoskermavaahtoa sekä reilusti tuoreita mustikoita, vadelmia ja mansikoita.

Marjainen vaahterasiirappipavlova - Maple Syrup Pavlova with Berries / Sweets by Sini

Pavlovasta oli allekirjoittaneen synttärikahveilla nauttimassa muutamia sukulaisia ja se sai innostuneen vastaanoton myös perinteisten kermakakkujen ystäviltä. Kaikki meni ja kehuja tuli myös täytteestä ja kakun kepeydestä. Jatkossa tällä ohjeella marenkia voisi hyvin käyttää esim. sellaisenaan herkuteltavaksi tai piirakan päällä. Miksei pavlovassakin, joskaan se ei aivan pavlovan määritelmää täytä.

Jaan alla reseptin tähän vaahtokarkkimaiseen marenkiin mutta jatkan vielä täydellisen sokerittoman marengin metsästystä. Aion testata muutamia eri keinoja ja raportoin tuloksista sitten tänne blogin puolelle! Jos jollakulla on vinkkejä sokerittoman marengin valmistamiseen, otan ilolla vastaan!

Marjainen vaahterasiirappipavlova - Maple Syrup Pavlova with Berries / Sweets by Sini

Marjainen pavlova (terveellisempi) (8–10 annosta)

Vaahterasiirappinen marenkipohja

 • neljä luomukananmunan valkuaista
 • 2 rkl vaahterasiirappia
 • 1 tl maissitärkkelystä
 • 1 tl sitruunan mehua tai etikkaa (käytin omenaviinietikkaa mutta muukin käy)

Pavlovan täyte

 • 1 tlk rasvaista kookosmaitoa (esim. Pirkka)
 • 1 prk maustamatonta kookosjugurttia (Happy Coco!)
 • 1 luomulime

Päälle

 • noin litra tuoreita marjoja (mustikoita, vadelmia, mansikoita)

Vaahterasiirappinen marenki

 1. Säädä uuni 80 asteeseen. Pane leivinpaperi uunipellille ja piirrä halutessasi paperiin esim. lautasen avulla halkaisijaltaan noin 25 cm rengas kakkupohjaa varten. Öljyä alue kevyesti esim. kookosöljyllä, jotta marenki irtoaa helpommin.
 2. Erottele valkuaiset ja varmista, että joukossa ei ole yhtään keltuaista. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa (teräs)kulhossa kevyeksi vaahdoksi.
 3. Valuta joukkoon vaahterasiirappi samalla vatkaten. Lisää maissitärkkelys ja jatka vatkaamista kunnes seos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita lopuksi joukkoon etikka / sitruunamehu.
 4. Levitä noin puolet massasta leivinpaperille ympyrän muotoon ohueksi kerrokseksi. Lusikoi sitten loput massasta ympyrän reunoille.
 5. Kuivata marenkia uunissa noin 4 tuntia. Pinnan tulisi olla kuiva ja rapea (ei kimmoisa). Vältä uuniluukun availemista kesken paiston, jotta uuniin ei pääse kosteutta.
 6. Anna marengin jäähtyä uunissa jälkilämmössä jos mahdollista. Säilytä marenki huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa. Voit myös halutessasi kuivattaa marenkia uunissa noin 50 asteessa ennen tarjoilua, jos marenki on päässyt pehmenemään.

Pavlovan täyte

 1. Laita kookosmaitotölkki jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi ennen täytteen valmistamista.
 2. Kaavi jääkaapissa olleesta kookosmaitotölkistä paksu valkoinen osa kulhoon ja vatkaa vaahdoksi.
 3. Pese lime ja raasta uloin kuori kermavaahdon joukkoon. Purista joukkoon myös limen mehu.
 4. Sekoita vielä kookoskermavaahtoon purkillinen kookosjugurttia (ei pakollinen mutta lisää täytteen määrää).
 5. Lado täyte marenkipohjan päälle juuri ennen tarjoilua ja koristele marjoilla.

Vinkki! Jos sinulla on kiire marengin kanssa, voit valmistaa sen myös 100 asteessa lyhyemmässä ajassa (noin 2,5 tuntia). Tällöin pinta kuitenkin ruskistuu hieman enemmän. Tällöinkin marenki on hyvä jättää jälkilämpöön jäähtymään ja kuivumaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: